söndag 12 april 2015

Nostalgi

Terazzohörnet april 2015


Hemstad betyder för mig Jakobstad. I  folkmun kallad Jeppis. För alla invånare som varit unga i Jeppis betyder Terazzohörnet något speciellt. Det var där man träffade jämnåriga och umgicks när man upptäckte stan i tonåren. Man kollade in andra, visade upp sig och blev synlig. 

Terazzo var egentligen namnet på baren som fanns i byggnadens andra våning. Ursprungligen fanns det en uteterass med fantastisk utsikt över stadscentrum. I Terazzohörnet fanns också ett en krog och dansställe som hette Källarn. Den blev mångas andra hem under tonårstiden. Kön till Källarn var lång. Vintertid förfrös man nästan fötterna efter ett par timmar i kön. Men det var värt det. 

Nu är Terazzohörnets saga snart slut och byggnaden får ge vika för nya visioner. "Lyckliga gatan du finns inte mer. Du har försvunnit med hela kvarter", som i sången. Ändå känns förändringen positiv. Dags för något nytt. Jeppiskänslan sitter inte i en byggnad utan i känslan man har för sin hemstad och alla minnen. Nostalgi.
Musikalen Natten är ännu ung var en skön upplevelse. 70-talets klasskamp, sökandet efter en identitet och framförallt musiken. För mig känns det som att Jakobstad är en musikstad. Alla dessa band som har sitt ursprung i stan. Musikhuset skapar många möjligheter och det syns även i musikalen.

Helgen erbjöd förutom en musikalisk upplevelse också solsken. Fröna kom äntligen i sina krukor under Moses stränga uppsikt.
Söndagen avslutades på bästa sätt med lite sakletning på gammal vind. Fynden bestod av två underbara klänningar. Båda av tjockt härligt bomullstyg. Den ena fabrikstillverkad och har märkningen Tarja. Den andra hemsydd med fina puffärmar.Nu väntar dom på att få sig ett bad. Tyvärr är den blommiga för liten för mig. Få se vad sömmerskan kan göra. Annars blir den till salu.

Det gamla skåpet har jag alltid gillat. Det skulle passa utmärkt i vårt kök. Behöver lite kärlek och mycket färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar