torsdag 25 juni 2015

Pavillon Finlandais


I arbetet med vår garage makeover yppades en underbar skatt. Längst inne i det mörkaste skrymslet fann vi en pampig ram med fyra blekta fotografier av en häftig byggnad. Min mans morbror visste berätta att hans morfar Viktor Nystrand var med och byggde upp finska paviljongen inför världsutställningen i Paris år 1900. Fantastiskt, eller hur?
Bild från www.svenskacentralarkivet.fiKällorna på internet avslöjade att paviljongen planerades av Albert Edelfelt och att finlandspaviljongen blev en succé. En av orsakerna var att den var en av de få paviljonger som stod klara då världsutställningen öppnade. 
Paviljongen byggdes i jugendstil av gipsskivor och tältduk och var utformad som en medeltida kyrka. I taket fanns fresker av Akseli Gallen-Kallela. På paradplats i en glasmonter kunde folk beskåda en meteorit från Borgå.

www.svenskacentralarkivet.fi

Hantverkarna bestod av skickliga timmermän från Österbotten. Det var Sörnäs snickeri som fick i uppdrag att uppföra paviljongen och ledande byggmästaren var hemma från Östensö. Troligtvis så kontaktade han hantverkarvänner i Österbotten när det var dags att bygga. Därför kom sig även Viktor Nystrand till Paris.
Här är hela det skickliga arbetslaget. Jag återkommer med mera information så snart jag grävt fram mera fakta och putsat av ramen med fotografierna.

Källa: universitetslektor Derek Fewster

Mera intressant information om finländska paviljongen finns här:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar