onsdag 29 juli 2015

KöksdrömmarVem drömmer inte om ett nyrenoverat kök? Vi har slitit vårt kök med hälsan i 20 år och det börjar synas på tapeter och köksdörrar. Nytt golv lade vi i maj och det är en underbar början. Inom en inte alltför avlägsen framtid hoppas jag på en ny inredning. Jag har tänkt mig ett kök med lite vintage detaljer. Inte som det charmigt opraktiska 50-talsköket ovan, men kanske något i vitt som kunde piffas upp med inredningsdetaljer i mintgrönt och eventuellt citrongult.

Jag har samlat lite inspirationsbilder på mitt pinterest - en bra början! Här är en vit köksinredning där accessoarerna får stå för färg och hemtrevnad. Gillar också skarpt den svarta vattenkranen. Hos oss blir det nog skåp med dörrar - gillar inte alls att torka damm.Älskar de så kallade industrilamporna. Vet exakt vilken jag skulle välja!

Plåtsaker och speciellt burkar har alltid fascinerat mig. Dessa i pastellfärger blir man på gott humör utav!


Jag är på jakt efter en gammal brödlåda i plåt. Gärna mintgrön. Sätter mitt hopp till Juthbackamarknaden... Söker även med ljus och lykta efter en 60-talsklocka lik den vi hade när jag växte upp. Den var ljusgul och läcker, men finns tyvärr inte kvar.
Eftersom jag gillar plåtsaker så har jag upptäckt Kockums emaljerade husgeråd. Det var en svensk tillverkare som gjorde handfat, kannor och hinkar och även sjukhusutrustning. På 70-talet blev emaljprodukterna utkonkurrerade av plastsaker, men eftersom man exporterade en hel del så står dessa charmiga gamla emaljbyttor ännu att finna på loppisar häromkring. Jag besökte ett par loppisar i dag och fann en sil, ett fat och en oemotståndlig potta av märket Kockum. Muggen hade jag från förr. 

Jag har speciella minnen av en likadan hink som på nedanstående bild. I min morfars hemgård så användes en dylik som "nattämbar" och jag minns att man som barn gick stora lovar runt ämbaret med respektfull nyfikenhet.

Kockum hink. Holger Ellgaard, Wikipedia.

Här är ett foto på Kockum fynden. Den fina vågen är nytillverkning. Men jag tror att Kockum även har en hushållsvåg i sitt sortiment. Bilden blev tyvärr något otydlig. Det börjar bli mörkt ute!


Ny potta, fat, sil på väggen och bananskål
Även en potta kan tjänstgöra som vas


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar