onsdag 2 september 2015

En egen dag1 september för 50 år sedan kom denna krabat till världen. Våra barn ser smått oförstående ut när vi säger att vi är födda på 60-talet.  För dem är detta årtionde på sin höjd förknippat med Beatles och Vietnamkriget. Det är i allafall himla länge sedan!

Ett under att vi som är födda på 60-talet har överlevt egentligen. Våra föräldrar rökte i bilen med oss ungar hängandes ut genom bilfönstret i jakt på luft. Rökning var nämligen inte så farligt på 60-talet. Vi riskerade våra liv på cykel utan cykelhjälm och vi var passagerare på cykel och i bil utan bilbälten och barnsitsar. "Håll ut fötterna så att de inte hamnar mellan spolarna", sa våra föräldrar när vi åkte på pakethållaren. Vi vaccinerades inte mot alla barnsjukdomar utan vi förväntades överleva dem. Som medicin mot  örvärk fick vi en vaddtuss med nervin i örat eller så var det någon som blåste tobaksrök i vårt öra för att det lindrade så bra. 

Vi drack Rallylemonad sötad med socker och åt bullaskivor med riktigt smör på. Å andra sidan var inte smaskiga onyttigheter som pizza, hamburgare eller pasta vanligt på 60-talet. För att inte tala om chipsen som vi upptäckte först i 12-års åldern. 

Vi är riktiga överlevare vi barn av årgång 1965. Vi brände våra ryggar och löste bort skinnet i stora flagor en gång varje sommar, vi hade inga datorer eller telefoner och julens Disneyprogram och Melodifestivalen var kulturella höjdpunkter i våra liv. Vi överlevde mängdläran i lågstadiet (med nöd och näppe) och började varje skoldag med en psalm. En av mina dolda talanger är att jag kan en stor del av psalmboken utantill. 

När och om vi överlevde alla pedagogiska experiment som vi utsattes för i späd ålder, så fick vi fortsätta i högstadiet i klasser med 30 elever där många lektioner var mera cirkus än just lektioner. Det som vi lärde oss var att flyta med och inte ifrågasätta så mycket. Det fanns inte så många valmöjligheter. Kanske var det tryggt och bra? Vi fick i allafall uppleva discons genombrott och punkens glansperiod och för oss var biobesök en stor händelse i våra liv. För att inte tala om utlandsresor. Till Sverige.

När man fyller 50 år så får man en gåva av arbetsgivaren. En alldeles egen ledig dag. Jag bestämde mig för att göra denna speciella dag till min egen och göra nästan bara saker som jag tycker om.


Frukosten avnjöts i växthuset i lugn och ro...
Kattfröken ville vara med.Plockade en blombukett till mig själv


Därefter blev det lunch och kaffe på stan med mannen i mitt liv...

som överraskade med en vacker rosbukett.Jag avslutade stadsbesöket med lite shopping. Denna gång behövde sonen förnya sin garderob.

Däremellan var det dags att ta på sig springskorna och bege sig på långlänk. Foto saknas. Ingen vill se en svettig 50 årig kropp!På eftermiddagen blev det kafferep med familjen och vi avnjöt en knubbig prinsesstårta.Mor och far uppvaktade med denna fina blomuppsättning i en korg av luffarslöjd.Kvällen avslutades med champagne. En ganska bra dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar