lördag 21 maj 2016

A lost world


Gamla svartvita fotografier på vinden i ett hem där ingen längre bor. Avbildar lyckliga stunder. 

Det känns speciellt att se på dessa foton och tänka sig att också mormor och morfar varit unga. De hade levt nästan ett helt liv innan jag kom till världen. Det tänkte jag aldrig på när jag var yngre. För mig var de bara min mormor och morfar och på något sätt hade de alltid sett likadana ut tänkte jag mig.Detta foto visar mormor Svea och hennes syster Sylvia utanför den stiliga gula träbyggnad som tidigare var Nordmans skola i Jakobstad. Fotot togs kanske i slutet av 30-talet då mormor jobbade som hembiträde hos familjen som på den tiden bodde i huset. 


Här är en ung mormor Svea i de sena tonåren.  Jag undrar om hon träffat sin blivande man ännu. Kanske det var han som tog fotot? Jag tror att det är på våren, eftersom hon har en blombukett i handen på den första bilden. Är det vitsippor? 

Ett par år senare förlovade sig mormor och morfar. Då var året 1940 och andra världskriget hade redan börjat.Baktill på detta foto står det Dragsvik. Morfar gjorde militärtjänst och var kanske hemma på permission. Här poserar han med mormor Svea och sin syster Birgit. Jag tror att han ryckte in i kriget strax efter detta.

Under kriget var det vanligt att kvinnorna tjänstgjorde som sjuksystrar på krigssjukhus. Här är ett fotografi från Lagmans skola som fungerade som krigssjukhus i början av 40-talet. Mommo Svea står vid stora skåpet i mitten.


Kriget tog äntligen slut och livet återgick till det normala. Här är   morfar och mormor, mormors mor Hildur och syster Sylvia avbildade 1 maj i Skolparken i Jakobstad. Det är mitten av 1940-talet, mamma är en liten tös och hennes bror sitter i sin vagn. Damernas kappor är tidstypiska med breda axelpartier. Hattarna är ganska strikta.


Årtalet är 1949 och familjen har utökats med en liten baby. Mammas syster Britta ligger i babyvagnen. Det är 1 maj. Familjen utstrålar lycka och harmoni.

Här är mamma vid lekstugan som hennes far byggt. Fotot är taget på Kyrkostrand där familjen bodde vid denna tid. Stugan flyttade senare till Sundby och återvände till Kyrkostrand när vi tog över den i mitten av 90-talet.


Avslutar nostalgitrippen med ett foto från 1920-talet. Fotot avbildar morfars moster Selma Stenvik, född Liljeström. Hennes fina egenhändigt broderade nattkläder hänger hemma hos mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar